Gereedschap

Ik dacht ooit in mijn onschuld dat zelf dingen maken een goedkope hobby was. Helaas. Voor je een beetje aardig aan de slag gaat betaal je je helemaal blauw aan materiaal en gereedschap. Nu kunnen handigere en brutale mensen dan ik een heleboel materiaal recyclen uit containers en verzamelplaatsen van grof vuil, maar daar ben ik nog niet zo goed in. De lokale bouwmarkten verdienen dan ook aardig aan me. Ik houd me maar voor dat al het gereedschap in elk geval een diepteinvestering is en jaren mee kan. *

Workmate

Daar is ie dan. Na maandenlang voor alle onafgemaakte projecten het excuus te hebben gebruikt dat ik geen fatsoenlijke werkbank had, heeft de Man des Huizes de pinpas getrokken en een Workmate voor me gekocht. Had ik ook allang zelf kunnen doen natuurlijk, maar een mens moet toch wat verzinnen als verjaardagscadeau. Geen excuses meer om niets te doen dus, nu moet ik wel aan de slag.

workmate

Bovenfrees

Een tijd lang alleen nog maar een stapeltje bankbiljetten, maar inmiddels een heuse bovenfrees. In de hoop dat ik daarmee mooie groefjes van een paar millimeter breed kan maken en ik niet voor elk dekseltje naar de cirkelzaag in Utrecht hoef. Zodra het slechter weer wordt, en daarmee minder bloedheet op de werkplaats op zolder ga ik ermee aan de slag.

Bovenfrees

Trekzaag

Op mijn houtcursussen leerden we werken met de Japanse trekzaag, en als je eenmaal met zo’n zaag hebt gewerkt wil je niets anders meer. Tegen beter weten in heb ik nog verschillende kapzaagjes aangeschaft, maar uiteindelijk heb ik dan toch maar bij Baptist een trekzaag aangeschaft. Hij zaagt heerlijk.

trekzaag

Meetmiddellen

  • In de categorie impulsaankopen: de elektronische schuifmaat. Om kleine dingetjes te meten, zoals schroefdiktes en binnenmaten van gaten.
  • De onmisbare duimstok.
  • De winkelhaak. Niet echt om te meten, maar wel om rechte hoeken mee af te tekenen.

meten is weten

Lijmklemmen

Ik begon met twee niet al te grote lijmklemmen. Als snel bleek: van lijmklemmen heb je er nooit genoeg, en het is ook verrekte handig om wat grotere klemmen te hebben. Inmiddels zit ik op 7 klemmen in verschillende maten. Maar er blijft altijd ruimte voor meer.

lijmklemmen

Beitels

Een van de eerste dingen die ik aanschafte was een stel beitels. 26 mm, 13 mm, 11 mm. Ik moet nog wel wat oefenen op mijn slijptechniek. En voorkomen dat de Man des Huizes er rare dingen op stenen mee doet. Een houtbewerkingsbeitel is niet geschikt om bakstenen mee af te bikken!

beitels

Verlanglijstje

Er blijft natuurlijk altijd wat te wensen over. Als ik nog eens een huis met een grote werkplaats koop zou een eigen cirkelzaag mooi zijn. In de categorie klein grut dat ik nog wel eens koop heb je nog prachtige kleine gadgets die vaak zijn vormgegeven in fraai messing met hout. Ik noem het mini-blokhaakje, het malletje om zwaluwstaarten in de juiste hoek af te tekenen, het krashoutje.


* Dit is natuurlijk hopeloos naïef. Ervaring met buitensport – ook een hobby waar een hoop duur materiaal bij komt kijken als je het een beetje leuk wilt doen – leert dat als je eemaal dat goede spul hebt waar je ook regelmatig wat mee doet, je ook regelmatig weer een nieuw, beter model wilt hebben. Omdat dat mooier of beter is, of omdat het oude door intensief gebruik na een jaar of wat toch versleten is, of uit een soort kettingreactie: ik kocht ooit een fantastische nieuwe rugzak, maar daar paste mijn tent niet in, en die er buiten aan vastmaken zou de balans van de rugzak weer verstoren. Ook maar een nieuwe tent dus. Of je hebt eindelijk de perfecte uitrusting voor zomerse tochten door het hooggebergte, roept een van je vrienden “laten we eens een wintertocht oven de poolcirkel gaan doen!”. En hup, daar is weer een nieuwe, dikke, slaapzak, en extra dik thermo-ondergoed, en wat al niet meer. Zoiets zal het met gereedschap ook wel zijn. Heb ik eindelijk die bovenfrees, moeten er extra freesjes komen, of een freestafel, en toch maar de tafelcirkelzaag, en dat nieuwe model is eigenlijk nog meer wat ik zoek.

Advertenties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertenties
%d bloggers liken dit: