Namaak Revolog

Ergens in 2014 bedacht ik al dat ik nog een namaak-revolog zou gaan maken. In 2016 kwam het er dan eindelijk eens van. Revolog is een relatief nieuw merk film, dat specialiseert in creatief voorbewerkte film. Er zijn verschillende varianten. Sommige films geven je foto’s een kleurverloop, andere zijn bezaaid met neonkleurige krasjes, lichtvlekjes of bliksems. Het zijn grappige effecten, maar ik vind de film aan de dure kant voor wat toch een beetje een gimmick is. Of nou ja, tussen de 7 en 9 euro is tegenwoordig niet eens zo heel duur meer voor een rolletje film. Maar een heel rolletje met het zelfde effect is me gewoon wat veel. Nu is het in theorie niet eens zo heel moeilijk om in elk geval een deel van de door Revolog geboden effecten na te maken. Dat gaat als volgt:

– Maak (of Google naar) een beeld op een zwarte achtergrond. Photoshop wat bliksemschichten, oplichtende punten, krassen en dergelijke. Of neem foto’s van doorschijnende kwallen, sterrenstelsels, vuurwerk of zo, als het maar tegen een zwarte achtergrond is.

– Zet ze zo groot mogelijk op een computerscherm. Zorg voor een goede hoge resulutie. Hoe groter het scherm, hoe beter.

– Schiet een rolletje vol met de beelden. Zorg dat het zwarte vlak waarop je beelden staan helemaal beeldvullend is. Gebruik een statief, want de donkere achtergrond kan voor een lange sluitertijd zorgen.

– Spoel je rolletje terug, maar zorg dat er nog een stukje film uit je rolletje steekt. Laadt het opnieuw in de camera en schiet nu gewone foto’s.

De zwarte achtergrond wordt nu ingevuld met je tweede laag. Ik heb er schitterende voorbeelden van gezien. Ik maakte wat bliksems in Photoshop, wat lichtpunten, namaak-lensflares, wat kitscherige vlammenranden, en ik zocht wat kwallen en ruimtefoto’s.

Het resultaat is middelmatig. De theorie is weer eens iets weerbarstiger dan de realiteit. Mijn foto’s hebben twee hoofdproblemen:

– Ik ben niet goed in het precies uitlijnen van film voor een tweede keer. Omdat het patroon bij mijn namaak-Revolog niet doorloopt, is het het mooiste als de film bij de tweede laag precies zo in de camera ligt als de eerste laag. Daarzijn slimme technieken voor, met markeringen en zo. Maar het lukt mij nooit goed. Zie ook mijn EBS.

– De eerste laag is toch wat te licht uitgevallen, en heeft een soort kleurzweem. De foto’s zijn daardoor wat bruinig uitgevallen. Strooilicht van buiten beeld, te lichte ontwerpen, of een combinatie daarvan. Ik denk dat ik iets te veel wilde met mijn patronen. De wat subtielere dingen werkten tocht het beste.

Nou ja, dat weten we dan ook weer. Revolog hoeft voorlopig niet te vrezen voor mijn concurrentie.

Overigens verkoopt Revolog ook film met een soort bubbelpatroon, Texture. Geheel per ongeluk, heb ik daar wel een aardige imitatie van gemaakt, door een film na te spoelen met zeepsop, en de sop zo op te laten drogen in plaats van eraf te blazen.

Advertenties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertenties
%d bloggers liken dit: