Caleidoscopische filterfun

In een museumwinkel zag ik eens een geinige fotogadget: een kartonnen camera, met op de plek van de lens een soort caleidoscoop. Keek je er doorheen, dan zag je alles 20 keer herhaald, als door een insectenoog. Leuk om foto’s doorheen te nemen, maar voor een euro of negen wel wat prijzig. Ik liet het ding dus liggen.

Konstruktor met Agfa Vista Plus 200 en facetlens.

Konstruktor met Agfa Vista Plus 200 en facetlens.

Laatst kwam ik bij de HEMA zowaar een vergelijkbaar ding tegen, maar dan bedoeld voor kinderen in plaats van hipsterfotografen. In een felgekleurde plastic zeester zat een zelfde gesegmenteerde plastic lens. Voor 2 euro wilde ik hem dan wel hebben. Thuis wist ik met enig licht geweld de lens te bevrijden uit zijn omhulsel. Nu had ik toch mijn facetlens.

Hem gebruiken vergt wel wat handigheid. Voor een spiegelreflex is hij net wat aan de kleine kant, want bij gebrek aan schroefdraad moet je hem los voor de lens houden. Voor je het weet zijn je vingers dan in beeld. Bij de kleine lens van een simpelere camera is het goed te doen. Het is wel een beetje gokken naar de compositie, want bij een niet-reflex zie je natuurlijk niet wat het effect is. Voor je het weet mik je net niet helemaal goed en staat je onderwerp alleen een hoekje van het beeld. Een derde puntje is de belichting. Je houdt een have centimeter extra plastic voor de lens, en dat houdt meer licht tegen dan je denkt als je zelf door het caleidoscoopje kijkt.

Toch heb ik er al een paar leuke resultaten mee weten te bereiken. Het is een ideaal ding om in mijn tas te hebben en af en toe eens voor de lens te zetten. Ik houd hem erin.

Diana F+ Instant Back met Fuji Instax Mini en facetlens.Diana F+ Instant Back met Fuji Instax Mini en facetlens.

Advertenties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertenties
%d bloggers liken dit: